Как да отгледате прасковено дърво и да получите обилна реколта

Винаги се е смятало за прасковено дърво, пролетно цвете и обилна реколта – прерогатива на най-южните райони на страната. От средата на миналия век животновъдите и любителите популяризират културата в средната лента. Прасковите могат да изстискват кайсии в градинските градини, тъй като са по-устойчиви на повтарящи се студове, а костните разсад носят майчини качества. Половин дузина фенове на Московска област отглеждат праскови под формата на храст повече от 10 години.

Описание на прасковено дърво

praskova vikipedia
радинските сортове се предлагат в прасковена обикновена, храстова или едноцевна форма. Височината на дървото може да достигне 9 метра, но най-вече се вижда, че дърветата се разпространяват на 3-4 метра. Обичам прасковата коренова система, повърхностна, праскова в плодороден слой до 70 см, топлина, светлина и обилно поливане. Плодово дърво в продължение на 20 години, започвайки от втората година след вкореняване.

Прасковеното дърво се отнася до кръстосано опрашени видове. Много от сортовете за отглеждане ще увеличат плодовете на всеки, особено ако изградите конвейер за плодове от юли до септември, като събирате копия на периодите на зреене. Прасковите не са с високо съдържание на белене.

Мразоустойчивите прасковени дървета не могат да бъдат назовани. През зимните студове те губят част от корените -25Ако отнемат повече от три дни. Корените издържат на люта слана от 30-35 градуса. Малък период на почивка събужда дървото със зимни растежи, които се провеждат през зимата.

Нежната праскова трудно понася презимуването. Крона не може да устои без подслон -20, със смъртта на плодните пъпки и растежа от миналата година. Утешително е, че прасковеното дърво има способността да се лекува спонтанно и след една година замръзналото дърво ще цъфти отново.

Агротехника за праскови за всяка климатична зона

Дървото се отглежда в торфен климат с мек климат. В същото време дърво с форма на стъкло, проникващо в слънчевите лъчи, се формира на разстояние най-малко 3 метра.

За райони със студена зима по-подходящи са клъстерни форми и удебелени полета. Тук плодовите резени се образуват от долните издънки. Неговите ниско разположени клони лесно се запазват през зимата и осигуряват защита на плодните пъпки.

Вземете само разсад от зонирани и препоръчани праскови. Добри резултати постигат градинарите, дърво се отглежда от прасковени кости от местния сорт.praskova zelena
Включва грижи за прасковите през цялата година и техники, които позволяват да се създадат условия за дългосрочно годишно плододаване. И така, агротехниката за праскови в Кавказ и Московска област включва някои операции, но те се извършват с помощта на различни технологии:

 • условия на засаждане и сортове;
 • формирането на младо плододаващо дърво;
 • напояване и хранене;
 • защита срещу вредители и болести;
 • Подготовка на дървото за зимуване и пролетно пробуждане.
 • Всяко от тези събития се основава на практически техники, които помагат на суровите дървета да оцелеят във враждебни условия.

Как да отглеждаме плодоносно прасковено дърво в предградията?

diagrama praskova
Изследванията, проведени от учени от Ботаническата градина, които изследваха опита на градинарите-любители в Московския регион за отглеждане на праскови, ни накараха да направим някои изводи:

1. Разсадът, отглеждан от семена от местни сортове, запазва своите майчини качества, когато се премахне кореновата праскова. Разсадът от подложки е безплоден.
2. Вкоренената праскова е по-устойчива на местните условия.
3. Препоръчва се да се оформи плодно дърво, което да образува храст, оставяйки предимно млад растеж.
4. Дърветата трябва да бъдат засадени, за да могат да се съхраняват през зимата. Той създава екран от северния вятър дори през лятото.
5. Използвайте разсад, присаден върху бадемова и черешова слива. Кайсиева буркана за праскова е неуспешна подложка.
На любителите на градинарството в Московска област се препоръчва да купуват разсад от регионални сортове от местните разсадници. Засега има само 29 сорта, но селекционната работа продължава.

Как да се грижим за прасковено дърво? Пример за подходяща селскостопанска техника за средния пояс е градината на любовника на Костецки. Реколтата от всеки от 20-те готвачи през 2011 г. беше 30 кг от дървото. Тези резултати са адаптирани към изискванията на южняците в продължение на 20 години.praskova otglejdane
Препоръки за тези, които искат да отглеждат праскови в предградията:

 1. Засаждане на няколко сорта разсад с разстояние 3 × 4 метра между дупките.
 2. Пролетно изрязване на сухи, слаби, безплодни клони. След цъфтежа се изисква изтъняване, излишният яйчник се отстранява, след което плодовете достигат тегло 150-200 g.
 3. Защита – 4 пъти през пролетта впръсква 1% меден сулфат с дупчица срещу извиване на листа.

Торове, отглеждащи растения през цялата година. Една година по-късно 3 кг / квадратен метър. m хумусна площ в смес от суперфосфат и калиева сол през цялата градина през есента. В началото на пролетта торете всяка година с течни органични вещества. През зимата във всяка дупка остава повече от половин кофа пепел. През пролетта, когато бъбреците набъбнат, в ствола на дървото се въвеждат 300 г сложен тор, заливан с 5-6 кофи вода. След цъфтежа 10% от течното вещество се поставя в близкото стъбло в размер на 3-4 кофи. През август армировката се повтаря с добавяне на половин чаша суперфосфат върху кофата.

Когато листата позеленеят през есента, всяко дърво получава още 10 кофи вода. След това почвата се пълни с хумус. В близост до багажника винаги има място за избягване на intertrigo.

Получаване на разсад от праскова от костилка

praskova kamani

Ако закупите кост от местния сорт праскова, това ще даде устойчивост на разсада на климатичните характеристики, размера и вкуса на родителския плод. Как да отгледаме праскова от кост? Можете да го отглеждате в саксия у дома. За това костта трябва да се държи във вода в продължение на 4 дни, след което да се отстрани, като костта и ядрото се отделят в саксията.

За пролетното засаждане на праскови се изисква изкуствена стратификация през зимата. На хладно място костта се съхранява във влажен пясък през цялата зима. През пролетта костта ще се спука, ще прилича на кълнове, трябва да се подреди във вана.

Възможно е костите да бъдат засадени в добре подготвена почва на разстояние 10 см от пролетта през есента, през пролетта те ще се издигнат, през есента ще достигнат височина 1,5 м и ще дадат странични клони. След това се засаждат в подготвени ями за кацане.

Младите растения се засаждат през есента, като не се отрязват горните клони, но се съкращават малко корените. През пролетта, напротив, върховете им се отрязват, като се започне с формирането на дървото.

Пролетта – най-важният период в грижите за прасковите
proletni praskovi

Природата се събужда. В този момент градинарят започва да страда от защитата на прасковата от вредители и болести и резитба, за да създаде бъдещата реколта.

Грижата за прасковата през пролетта е навременното освобождаване на ръцете и корените от защитния подслон, за да не се създаде взаимовръзка на ствола. В същото време е необходимо да се прилагат защитни мерки и да се наторява в съответствие с графика. Веднага след като цветните пъпки започнат да се подуват, в рамките на 3 седмици градинарят има време да оформи короната. Дейността е отговорна, изисква практически умения и добре заточени инструменти. За да разтопите правилно прасковите през пролетта, гледайте видеоклипа за начинаещи:

Основните цели на пролетната резитба са:

 • Да се ​​отървем от дървото на живите клони;
 • освобождаване на достъпа на плодоносни издънки до слънчевите лъчи;
 • За премахване на стари клони, където вече няма достатъчно плодородни издънки.

Трябва да се помни, че резитбата е процес, чрез който можете да отслабите дървото. Тя трябва да бъде възможно най-мека. Не е възможно мокрият разрез да се покрие с градинска превръзка веднага след рязането. За да избегнете получаване на дъвка, нанасяйте защитен слой на всеки 3-4 дни.

Само добре поддържаното силно дърво може да се превърне в градински орнаменти и да донесе вкусни ароматни плодове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *