Праскова Уикипедия

Праскова (Prunus persica L.) е летен плод от семейство Розови (Rosaceae).

Това е растение, което обича мекия климат. Обикновено живее 30 години.

Родината на прасковата е Китай.Смятало се, че този плод произхожда от Иран въз основа на неговото ботаническо наименование (Prunus Persica L.). Де Кондол обаче доказа, че това не е вярно с някои доказателства, които той представи през 1885 г.

Според твърденията на някои автори прIsасковите са отглеждани в Китай 2000 години преди да са били известни в древния римски свят. Което означава Праскова на китайски към думата пр.н.е. Среща се в китайски артефакти от 5 век. Този плод, който расте диво в Китай, е взет в културата от китайците.plod praskova istoria

В Китай виждаме не само трите културни форми, които Де Кайн е разграничил, а именно вулгарис (праскова), лаевис (праскова без косми = нектарина) и пиатикарпа (доматена праскова), но и сортовете, които са известни в цяла Европа и Мала Азия с голямо богатство. .

В ранните дни римляните са наричали праскова (Malus Persica), което означава зелена ябълка.

Прасковите дойдоха в Бухара, Кашмир и Иран над високите планини на Централна Азия и по стария миграционен път и оттам се разпространиха в Европа през Анадола. Преходът му към Гърция и Рим съвпада с началото на древната история. Франция и Италия бяха отведени на или на същите дати. От 1600 г. във Франция се наблюдава голямо размножаване от поне 200 години и сортовете му са увеличени.

Той премина от Южна Европа до Англия.

През 16 век Св. Той е взет от испански колонисти, които са се заселили около град Огустин. Те също са били разпространени на запад от Америка от индианците.

Когато британските колонисти пристигнаха във Вирджиния, те се натъкнаха на диви праскови чак до Филаделфия. Тази ситуация ги изненада и им даде усещането, че са в родината на прасковата. В Америка отглеждането на праскови за търговски цели започва след 19 век.

Искания за климат

Прасковата е един от видовете плодове, които могат да се адаптират към различни климатични условия. Може да се култивира между 25 и 45 градуса географска ширина в южната и северната част на екватора. Основните фактори, ограничаващи отглеждането на праскови, са ниските зимни температури, необходимостта от охлаждане на сорта, късните пролетни студове и ниските летни температури. На места, където зимната температура спада до -18 ° C до -20 ° C, очите и издънките замръзват, а при -25 ° C дърветата могат да замръзнат. Изискванията за зимно охлаждане на сортовете праскови варират между 250 и 1250 часа. praskova vikipediaКогато сортовете не могат да изпълнят нуждите си от зимно охлаждане, дърветата се отърсват от цветните си пъпки и цветя, забавяйки цветята ми през пролетта и ставайки неправилни. Прасковата е един от рано цъфтящите овощни видове. Те страдат от късни пролетни студове, които настъпват след отварянето на цветята. На места, където лятната температура е ниска, узряването на плодовете се забавя и качеството на плодовете намалява. Няма проблем по отношение на лятната температура в регионите, в които се извършва отглеждане на праскови у нас.

Искания за почвата

Що се отнася до искането на почвата за праскови, трябва да се вземе предвид искането на присадената подложка. Обича песъчливи, глинести, глинести, глинести, каменисти и бързо затоплени алувиални почви, които са напрегнати върху прасковената подложка. РН на почвата трябва да бъде между 6-7. Прасковите могат да се отглеждат в песъчливи почви с подходящо напояване и добро торене. Тъй като издънките на дърветата, растящи в тежки, влажни и студени глинести почви, не узряват добре, те се повреждат от зимния студ и дърветата започват да гумят.

Праскови подложки

Прасковите подложки съвпадат добре със сортовете. Те дават висококачествени и изобилни продукти. В миналото семената на сортовете Lowel и разбира се са били използвани в САЩ, за да се получат ниски и еднородни разсад. Тъй като тези сортове не са устойчиви на нематоди, в резултат на по-късни проучвания е намерена устойчива на нематода подложка Nemaguard и тази подложка започва да се използва. Сливовите подложки се използват като подложка за праскови в райони с тежки и високи подпочвени води. Св. Въпреки че клоновите подложки от клони на слива от Julien A, Myrobolan и Brompton се адаптират относително към варовити почви, при сортовете се срещат проблеми. Св. Като подложки за праскови се използват клонови подложки на слива от Julien GF 655-2 и Damas 1969, които са частично устойчиви на вар. Бадемови подложки се използват като подложка за праскова във варовити почви. Дърветата са малки и краткотрайни. Съвпадението на писалката за основи обикновено не е добро. Клонираните подложки GF 577 и GF 677 дават добри резултати в почви с калцификация над 12%. Кайсиевите подложки се използват като подложки за праскови, тъй като са устойчиви на сухи райони и нематоди. Abricotier A 843 се използва като подложка за семена във Франция.praskova uikipedia

Праскови подложки

 • Семенни подложки
  • Капки от праскови
  • Nemaguard
  • GF 305
  • Корупция на праскови
  • Сливова китка
  • Бадемов куп
  • Кайсия Чоп
 • Клониране на основи:
  • Бадеми х Праскови хибриди
  • GF 677 Клон
  • Хансен 2168 и Хансен 536 клонинги
  • Сливови клонове
  • GF 43
  • Дамаск 1869
  • Сейнт Жулиен GF 655 – 2

Желая ви приятно сърфиране с Витамини…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *