Вишна Уикипедия

Научна класификация

Царство :Plantae (Растения)
Раздел :Magnoliophyta (покритосеменни растения)
Клас : Magnoliopsida(Dicots)
Екип : Розалес
Семейство : Розови (Rosaceae)
Подсемейство: Prunoideae
Род : Прунус
Подрод: Церас
Тип : P. cerasus

Вишна ( обикновена вишна ) е един вид плод от Розоцветни семейството (Rosaceae) , която прилича на череша и вкусове по-кисел от череша.В много източници регионът между Каспийско море и Северноанадолските планини се приема като възможна родина на черешата.P.cerasus , латинското наименование на череша в ботаниката , идва от Kerasus, старото име на днешния Giresun.

Има разлики с черешите, освен плодовете.Неговите листа са по-малки от череши листа. Клоните му са по-често срещани от клоните на черешово дърво.Смята се , че черешата произхожда от региона между северната част на Иран и Туркменистан и се разпространява оттам в Европа.

Вишните, чиято родина е Анадола и Балканите, могат да растат до 5–7 m. Започва да дава плодове на 4-годишна възраст и живее 40-50 години.

Черешата има заоблена корона и има по-храстовиден вид от черешата. Тялото е червеникаво със сиви петна, матово или ярко оцветено. Клоните му са по-тънки от тези на череша и са като лък и увисване. Листата също са по-малки от тези на черешата, острието е плоско, ярко зелено и без косми. Ранно цъфтящите цветя през пролетта са бели. Цъфти многократно до шест в един грозд. Плодовете, които започват да узряват в средата на юли, са малко плоски от черешата. Зрелите череши са сочни и червено червени.

Турция се отглежда в две основни разновидности на черешови дървета. Сред тях черешата Kütahya, плодът на която е подходящ за всякаква употреба, дава плодове с дълго стъбло, големи размери, леко заострени, тъмночервени, тънки кожи, много сочни, кисели и червени месести. Унгарската вишна, от друга страна, дава късостъблени, тънки, тъмночервени, дебели кожи, кисели и червени месести плодове. Дърветата от двата сорта дават изобилни култури, започвайки през юли.

Черешовите плодове се консумират, като се приготвят плодови сокове, сироп, конфитюр, мармалад, компот, ликьор и някои други напитки, сладкиши и десерти, а не плодове от трапезата. Консумира се и сушен.

Хранителна стойност

Хранителните стойности на черешите са подобни на тези на черешите. Тъй като обаче съдържанието на захар е по-ниско, вкусът на черешата е кисел или кисел. По същата причина калориите му са по-ниски от тези на черешите.

В средно 100 г пресни череши има 58 калории и 14,3 г въглехидрати. Черешата обаче е с високо съдържание на витамин А , достигайки до 1000 IU. Други хранителни стойности на черешите са много близки до тези на черешите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *