Авокадо

Защитете сърцето си с авокадо!

Авокадото, едно от най-известните тропически плодове, всъщност е истинско богатство за здравето. Авокадото, плод с висока енергийна стойност, обновява телесните тъкани и кожата, укрепва имунната система и е полезно за сърдечно-съдовото здраве, както и предпазва от рак.

Авокадото е дърво и плодът на това дърво, което включва канела и камфор, чиято родина е Централно Мексико. Консумира се прясно и се използва също в ястия и салати. Много е питателна. Отглежда се в региони с тропически климат, както и в региони със средиземноморски климат. Авокадото има много висока хранителна стойност. Съдържащите се в него протеини, минерали и витамини са основни вещества за балансирано и здравословно хранене на малки деца и бременни жени. Авокадото действа като регулатор в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в организма.

Ползи от авокадото

1. Авокадото действа като регулатор в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в организма.
2. Укрепва имунната система и създава защитен щит срещу болести.
3. Помага да се поддържате сити, тъй като има висок процент на ненаситени мазнини.
4. Това е и най-доброто природно средство за сърдечно-съдови заболявания, тъй като ненаситените мастни киселини предотвратяват повишаването на холестерола в кръвта.
5. Това е най-доброто природно лекарство за сърдечно-съдови заболявания.
6. Поддържа кожата млада с минералите и витамините, които съдържа.
7. Съдържанието на много витамин А подпомага регенерацията на клетките и предотвратява пърхота и мазолите в горната част на кожата.
8. Той предпазва кожата от изсушаване и особено лекува и укрепва чувствителните, сухи, износени и състарени кожи.
9. Авокадото играе важна роля за предотвратяване на заболявания, като неутрализира токсините в тялото и забавя процеса на стареене поради унищожаването на вредните вещества, които причиняват стареене.
10. Той естествено предпазва кожата от слънчеви лъчи, дим и замърсен въздух.
11. Ефективен е срещу запек.
12. Допринася за зарастването на рани.
13. Предпазва от рак.
14. Допринася за здравословното функциониране на репродуктивната система.
15. Ефектът му за понижаване на кръвното налягане е сред предимствата на авокадото.
16. Съдържащите се в него протеини, минерали и витамини са основни вещества за балансирано и здравословно хранене на малки деца и бременни жени.
17. Авокадото действа като регулатор в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в организма.

Как се консумира авокадото?

Авокадото е плод, който може да се яде по най-различни начини. Може да се яде в салата, видове канапе, сос от паста и типично за мексиканската кухня предястие от гуакамоле.

Плодът се нарязва надлъжно по средата. Грубата сърцевина в средата се отстранява. Плодът се накълцва или натрошава като тънък чипс. Засажда се сол, червен или черен пипер. Лимонът се изцежда и се смесва. По желание се смила и добавя малко пресен или сушен лук. Може да се добавят магданоз и домати. Яде се като салата, не изисква мазнини.Обеленото и натрошено авокадо се смесва с чесново кисело мляко. Лимонът не се добавя, той може да се яде като такъв.Правят се омлети. Авокадото е заменено със сирене.
Може да се сотира като гъбено соте.Счуканото авокадо се смесва с мед и счукани орехи. В този случай не се добавят сол, лимон и черен пипер.

Кой не трябва да консумира авокадо?

Авокадото съдържа 35% повече калий от бананите. Особено опасно е да се използва от пациенти с хронична бъбречна недостатъчност и пациенти с високи проблеми с калия. Трябва да се консумира след консултация с лекар.

Хранителна стойност

143 kca енергия
1,6 g протеин
3 g фибри
4,6 g Въглехидрати
13,8 g мазнини
11,5 g ненаситени мастни киселини
2,2 g наситени мастни киселини
36 mg магнезий
477 Калий
5,10 mg натрий
0,34 mg Мед
9,50 mg калций
0,61 mg цинк
0,75 mg желязо
36,5 mg фосфор
0,20 mg манган
343 IU витамин А
1,68 mg ниацин
0,24 mg Витамин B6
0,04 mg фолиева киселина
0,96 mg пантотенова киселина
0,10 mg Тиамин
0,10 mg рибофлавин
10,2 mg витамин С
2,92 mg витамин Е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *