Живи витамини

Живи витамини

Витамините са органични съединения, от които тялото се нуждае в малки количества. Наличието на твърде малко от някои витамини може да доведе до определени здравословни проблеми. Някои витамини могат да бъдат получени чрез храната, но други трябва да бъдат погълнати чрез добавки.

Витамините, които могат да се приемат чрез добавки, са следните: A, D, E и K. Те са водоразтворими и разтворени в течности и се абсорбират в кръвта. Те могат да се използват веднага или могат да се съхраняват в мастната тъкан и черния дроб за по-дълго време.
B-комплекс (B6, B12, фолиева киселина, фолат).

Ако сте бременна, приемането на мултивитамини с фолиева киселина е особено важно. Той гарантира, че вашето бебе получава достатъчно от този основен витамин, който предотвратява много вродени дефекти. Комплексът от витамини B също така помага на мозъка и нервната система да функционират правилно.

Калций и витамин D

Тези минерали са критични за развитието на костите. Без тези витамини костите ви могат да станат слаби и податливи на фрактури. Можете да получите тези хранителни вещества от млечни продукти, яйчни жълтъци, мазна риба и някои зеленчуци.

Те помагат на тялото ви да абсорбира калция и предотвратява загубата на костна маса, която може да причини остеопороза. Те също допринасят за мускулната сила и поддържат здрави кости в напреднала възраст.

Можете да приемате тези хранителни вещества под формата на капсули или гумени витамини. Ще трябва внимателно да прочетете етикетите, за да сте сигурни, че те са безопасна и ефективна добавка.

Гумите, които съдържат тези хранителни вещества, са направени по начин, който ги прави по-лесни за преглъщане от таблетките и капсулите, така че те са чудесен избор за хора със здравословни проблеми като киселини или гастроезофагеална рефлуксна болест, хиатална херния или всяко друго медицинско състояние, което би затруднило дъвченето и преглъщането на хапчета или капсули.

Витамин C

Освен антиоксидант, витамин С е от съществено значение и за силната имунна система. Предпазва тялото от токсини и подпомага заздравяването на рани. Можете да намерите този основен витамин в горски плодове, портокали и други цитрусови плодове.

Той също така играе роля в производството на колаген, което е веществото, което формира рамката на вашата кожа и кости. Той също така укрепва стените на кръвоносните ви съдове и помага на тялото ви да се бори с инфекциите.

Вашето тяло не може да произвежда този витамин, така че трябва да го набавяте от диетата си. Може да се намери в храни като мляко, сирене, броколи, зеле и сьомга.

Това е мастноразтворим витамин, което означава, че може да се съхранява в мастната тъкан и черния дроб в продължение на дни или дори месеци. Когато се съхранява твърде много, то може да се натрупа в черния дроб и да доведе до токсичност.

Някои хора са алергични към този витамин. Трябва да говорите с Вашия лекар, преди да вземете мултивитамини, съдържащи този витамин, тъй като може да не е най-добрият избор за Вас.

Те могат да бъдат опасни за приемане, ако сте бременна или кърмите, тъй като могат да причинят вродени увреждания. Въпреки това, те обикновено се считат за безопасни за приемане от здрави възрастни.

Не можете да приемате тези витамини, ако имате рак, тъй като те могат да увеличат риска от растеж на тумор. Трябва също така да говорите с Вашия лекар, преди да започнете да ги приемате, ако сте били диагностицирани с хронично заболяване или сте били хоспитализирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *