Разлика между вишна и череша

Разликата между вишна и череша

1. Вишневото дърво е по-късо от черешовото дърво.
2. Листата на вишневото дърво са по-малки и заоблени от листата на черешовото дърво.
3. Вишневите дървета са по-устойчиви на студ от черешовите дървета.
4. Сироп и мармалад и др. От череша. Докато правят сортове, черешите обикновено се консумират без обработка.
5. Нормата на захар при вишната е по-ниска от тази при черешата.
6. Вишните имат по-малко калории от черешата.
7. Плод, наречен „вишна“, се получава чрез смесване на череши и вишни.

Характеристики на вишна

Вишна (Prunus cerasus) е вид плод от семейство розови (Rosaceae), който прилича на черешата и има по-кисел вкус от черешата.

В много източници регионът между Каспийско море и Северноанадолските планини се приема като възможна родина на вишната. P. cerasus, латинското наименование на череша в ботаниката, идва от Kerasus, старото име на днешния Giresun.

Има разлики с черешовите, освен плодовете. Листата му са по-малки от випните. Клоните му са по-често срещани от клоните на черешово дърво. Смята се, че черешата произхожда от региона между северната част на Иран и Туркменистан и оттам се е разпространила в Европа.

ЛИСТА ОТ ВИШНА

Вишнево дърво: Вишните, чиято родина е Анадола и Балканите, могат да растат до 5-7 м; Започва да дава плодове на 4-годишна възраст и живее 40-50 години.

Вишната има заоблена корона и по-храстовиден вид от черешата. Тялото е червеникаво със сиви петна, матово или ярко оцветено. Клоните му са по-тънки от тези на череша и са като лък и увиснали. Листата му също са по-малки от тези на череша, острието му е плоско, ярко зелено и без косми. Ранно цъфтящите цветя през пролетта са бели. Цъфти многократно до шест в един грозд. Плодовете, които започват да узряват в средата на юли, са малко плоски от черешата. Зрелите череши са сочни и червено червени.

В Турция се отглеждат два важни вида черешови дървета. Череша Kütahya, плодът на която е подходящ за всяка употреба, дава плодове с дълго стъбло, големи размери, леко заострени, тъмночервени, тънки кожи, много сочни, кисели и червени месести. Унгарската вишна, от друга страна, дава късостъблени, тънки, тъмночервени цветове, дебелокожи плодове с кисела и червена плът. Дърветата от двата сорта дават изобилни посеви от юли.

Вишневите плодове се консумират, като се приготвят плодови сокове, сироп, конфитюр, мармалад, компот, ликьор и някои други напитки, сладкиши и десерти, а не плодове от трапезата. Консумира се и сушен.

Хранителна стойност: Хранителните стойности на вишните са подобни на тези на черешите. Тъй като обаче съдържанието на захар е по-ниско, вкусът на черешата е кисел или кисел. По същата причина калориите му са по-ниски от тези на черешите.

В средно 100 г пресни череши има 58 калории и 14,3 г въглехидрати. Черешата обаче е с високо съдържание на витамин А, достигайки до 1000 IU. Други хранителни стойности на черешите са много близки до тези на черешите. Освен полезни хранителни стойности за нашето тяло; Пресни или изсушени стъбла от черешови плодове оказват благоприятно въздействие върху нашето здраве, точно както черешовите стъбла.

Черешовите стъбла са полезни при запек със своите диуретични свойства. Черупките им могат да се използват като антипиретик.

Характеристика на Черешата

Предимства на черешата:

Използвана в много напитки и сладкарници със сладкия си аромат, черешата е популярен плод, но ползите за здравето не се говорят широко от експертите (поне толкова, колкото растенията). Тъй като обаче броят на проучванията за ползите от черешите се е увеличил през последните години и резултатите от тези проучвания са започнали да се появяват на уебсайтовете на здравните институции, черешата е популяризирана като плод, който с нетърпение очакваме появата си, за един от плодовете, които трябва да се консумират за нейните ползи. Акцентът в ползите от черешите е, че плодовете са богати на антиоксиданти и по този начин предпазват много органи от увреждане на клетките. Освен това черешите, които са пълноценен магазин за витамини и минерали, са много добър източник на витамини С, А, К и важни минерали като фосфор, желязо и калций.

Хранителни стойности на черешата

 • 100 грама сладки череши;
 • 12% от дневната нужда от витамин С (7,0 mg)
 • 3% от нуждата от витамин К (2,1 мкг)
 • 2% от витамин В6 се нуждаят
 • 1% от необходимостта от фолиева киселина (4,0 mcg)
 • 1% от нуждата от витамин А (64IU)
 • 1% от нуждата от калций (13,0 mg)
 • 2% от нуждите от желязо (0,4 mg)
 • 3% от нуждата от магнезий (11,0 mg)
 • 2% от необходимостта от фосфор (21,0 mg)
 • 6% от нуждата от калий (222 mg)
 • 3% от нуждата от мед е 0,1 mg)
 • Той задоволява 4% (0,1 mg) от необходимостта от манган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *