Защо старите слънчогледи винаги са обърнати на изток ?

Чудили ли сте се защо старите слънчогледи са обърнати на изток? Това не е случайно, казват изследователите, което води до по -голяма ефективност.

Защо старите слънчогледи са обърнати на изток ? По -старите слънчогледи винаги са изправени пред изгряващото слънце, тъй като повишената сутрешна температура привлича повече пчели и също така помага на растенията да се размножават по -ефективно, според проучване на изследователи от Калифорнийския университет.

Източно ориентираните слънчогледи са по-щастливи, по-здрави и по-продуктивни от останалите слънчогледи и всичко зависи от топлината на сутрешното слънце. „ Доста поразително е, че те са обърнати на изток “, казва Стейси Хармър , професор по биология на растенията в UC Davis College of Biological Sciences и старши автор на статията

Прочети Още: 4 Хормона на Щастието Секретирани в Мозъка ни

Защо старите слънчогледи са обърнати на изток?

Докато слънчогледите растат, те въртят главите си напред -назад през деня, за да следват Слънцето. Предишната работа в лабораторията на Harmer показа, че този мониторинг се контролира от вътрешния циркаден часовник . Въпреки това, когато цветните глави или капитулата узряват, а стъблата им се втвърдяват и стават дървесни, това движение на страната, обърната към сутрешното слънце, намалява.

Следдипломната изследователка Ники Крю забеляза, че когато тя обърна слънчогледите, като обърна саксиите им, източно ориентираните цветни глави привличат много повече пчели, отколкото западните растения, особено сутрин.

В поредица от експерименти, Creux, Harmer и други колеги установиха, че главите на изток са сутрин значително по-топли от цветните глави, обърнати на запад. Тази топлина  осигурява енергийна полза на пчелите, търсещи храна рано сутрин, каза Хармър . Директната слънчева светлина също осветява венчелистчетата на цветята с ултравиолетови лъчи, които пчелите могат да видят, но не и за човешкото око.

Слънчогледът всъщност е съставен от стотици, понякога хиляди отделни цветя. Тези отделни цветя се развиват първо по външния ръб на цветната глава и образуват характерни спираловидни шарки. Ориентацията на растенията също влияе върху развитието на цветята и репродуктивния успех. Източно ориентираните растения произвеждат по-големи и по-тежки семена, като същевременно освобождават допълнителен прашец през часовете, когато пчелите са били на посещение.

Изглежда, че тези ефекти се контролират от температурата в цветната глава. Когато изследователите използваха преносим нагревател, за да затоплят обърнатите на запад цветни глави, те успяха да постигнат подобни резултати като главите на изток.

И накрая, Евън Браун, студент в Университета на Вирджиния, взе стерилни мъжки растения, които могат да произвеждат семена, но не и прашец, и ги обгради с нормални растения, обърнати на изток или запад. Използвайки генотипиране, той успя да различи дали мъжките растения са опрашвани от източно или западно ориентирани растения. Екипът установи, че прашецът от източно ориентирани растения е отговорен за повече потомство, отколкото западните растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *