4 Хормона на Щастието Секретирани в Мозъка ни

4 хормона на щастието, секретирани от нашия мозък и храни, които трябва да се консумират, за да бъдат по – щастливи

Особено поради пандемичните условия, в които живеем, често се чувстваме стресирани, нервни и нещастни. Най -голямата причина за това е, че нашият мозък не може да отделя достатъчно хормони на щастието. Според учените има 4 основни хормона, които ни правят щастливи и има някои неща, които трябва да направим, за да отделим тези хормони.

Съвременното човечество води големи борби в създадената от него „цивилизация“. Най -простата от тези борби, дори актът на ежедневно пътуване до работа, причинява стрес в човешкото тяло. Сякаш това не беше достатъчно, за нашия мозък стана почти невъзможно да отделя хормони на щастието поради пандемичните условия, в които живеем от месеци . Според учените има  неща, които трябва да направите и храни, които трябва да консумирате, за да освободите хормона на щастието.

Лорета Бройнинг, авторката на книгата „Навици на щастлив мозък“, е провела проучване, което премахва въпросителните в съзнанието за 4 -те основни хормона, които правят хората щастливи. Нашето тяло произвежда тези химикали, които се определят като хормони на щастието, в резултат на дейностите, които правим, и храните, които консумираме. За да отделим хормони на щастието , трябва да ги познаваме и да знаем какво трябва да направим, за да ги произвеждаме.

4 хормона на щастието, отделяни в нашия мозък:

 • допамин
 • Серотонин
 • окситоцин
 • ендорфини

Хормон, свързан с възнаграждението: Допаминdopamine

Хормонът допамин е определена цел, следователно хормон, свързан с възнаграждението. Освен това се секретира не само при хората, но и при всички бозайници. Хормонът допамин осигурява мотивацията на живото същество да достигне целта и възнаграждението, което е определило . Точно както лъвът достига максимална скорост, когато се приближава до газела.

В някои случаи, като например депресията като цяло, има недостиг на допамин в организма и човекът може да стане нечувствителен към нещо, което е виждал като награда. Поради тази причина експертите казват, че хората трябва да си поставят краткосрочни и лесно достъпни цели и да казват, че хормонът допамин трябва да се отделя по-често.

Разбира се, дългосрочните цели, насочени към кариера и печелене на пари, ще поддържат човека жив, но области като спорт и хобита, където по-лесно се постигат награди и цели, ще направят хората по-щастливи. При правилно определяне на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели тялото ще произвежда ефективно допамин.

Хормонът, който определя нашето настроение: серотонинserotonin

Серотонинът не е просто хормон на щастието, той е един от най -ефективните хормони, който определя цялото ви настроение. Серотонинът регулира храносмилателната ви система и рутината на съня, а също така е пряко свързан със здравето на костите. Хормонът серотонин в тялото ви е най -важното ви оръжие срещу депресия и тревожност.

Това, което е необходимо за повишаване на серотониновия хормон, който причинява такива важни ефекти в тялото ви, е чувство на доверие. Колкото по -високо е вашето доверие в някого, в нещо, в бъдеще, в себе си, толкова повече серотонин ще произвежда тялото ви. Според Лорета Бройнинг чувството на доверие създава директна неврохимична реакция в мозъка.

Друга ситуация, която ще увеличи серотониновия хормон, е упражняването и създаването на лична рутинна тренировка . Излизането от зоната на комфорт и извършването на упражнение, което сами предизвиквате в рутина, която сте си задали, ще повиши серотониновия хормон в тялото ви.

Това ще ви накара да искате физически контакт: ОкситоцинOxytocin

Хормонът окситоцин понякога се нарича хормон на любовта, защото е пряко свързан с физическия контакт. Прегръдката, целуването, полов акт с друг човек, на когото човекът се доверява, ще повиши окситоциновия хормон в тялото. Ситуации като прегръдка на вашия домашен любимец също предизвикват този хормон.

Хормонът окситоцин позволява на новите майки да се свържат с бебето и да произвеждат повече мляко. Активният социален живот има положителен ефект върху хормона окситоцин. Разбира се, най -важното в този момент е социалното доверие. Надеждната социална среда и физическият контакт ви позволяват да произвеждате хормона окситоцин.

Прочети Още: Червени репички ползи

Да бъдеш в среда, в която нямаш доверие, не харесваш или не се чувстваш комфортно, или имаш физически контакт с такъв човек, не е достатъчно за производството на окситоцин. Днес този хормон се произвежда и чрез изпращане на съобщение до любим човек или чрез видео чат. Накратко, можем да кажем, че окситоцинът се произвежда в резултат на контакт с човека или нещата, които обичате.

Хормон, който принуждава живото да се принуди: Ендорфинendorfin

Хормонът ендорфин е пряко свързан с тежки упражнения, тоест дейности, които се принуждават. В дивата природа, дори ако бозайникът е ранен, ендорфините му позволяват да избяга от хищника . Това е хормонът ендорфин, който позволява на спортист, който е контузен по време на мача, да играе с пълно представяне, без да осъзнава тази ситуация до края на мача.

Можем да кажем, че хормонът ендорфин е естествен болкоуспокояващ, който тялото произвежда за себе си. Ситуации като медитация, тежки упражнения, различни тежки дейности, гледане на филм, който ще ви разплаче , освобождаване на ендорфини. С други думи, за да се отдели този хормон, първо трябва да нанесете физически или психически удар.

Най -лесните ситуации за освобождаване на ендорфини са смях и прозяване. По време на смях и прозяване тялото и вътрешните органи се разклащат по необичаен начин. След това тялото освобождава ендорфини, за да намали ефекта от това разклащане. Накратко, получаването на удари от време на време изобщо не е лошо.

Храни, които ви карат да освобождавате хормона на щастието:

 • Аспержи
 • Авокадо
 • Чери домат
 • Тъмен шоколад
 • Ядки и семена
 • Плодове
 • Сьомга
 • Спанак
 • Това

Аспержи:asperji

Аспержите са растение с висока концентрация на аминокиселина, наречена триптофан, която повишава нивата на серотонин в организма . Известно е, че аспержите, които също съдържат много витамин В12, имат положителен ефект върху хората, които са депресирани.

Авокадо:avokado

Авокадото, което днес е единственото условие за списъка с диети, стана още по -популярно, след като започна да се отглежда у нас. Авокадото съдържа Омега 3 мастни киселини, които влияят положително на мозъка и психичното здраве, и витамин В3, известен като подобрител на серотонина.

Чери домат:chery domat

Чери домат, известен също с различни имена, е домат с размер на грозде, който е по-малък от обикновен домат. Той съдържа интензивен ликопен в черупката си. Известно е, че ликопенът има много положителен ефект върху хората, които са депресирани .

Тъмен шоколад:tamen shokolad

Ефектът на тъмния шоколад върху щастието е един от най -известните факти. Черният шоколад, който съдържа куп антиоксиданти, осигурява бързо освобождаване на ендорфини в мозъка за много кратко време след консумация .

Ядки и семена:yadki i semena

Всички ядки и семена, познати в природата, са изключително богати на вид аминокиселина, наречена триптофан, която повишава нивото на серотонин в организма. Известно е също, че имат антиоксиданти, които намаляват ефектите на депресията . Може би катериците са толкова щастливи заради ядките и семената.

Плодове:plodove 2021

Известно е, че почти всички плодове, които срещаме в природата, имат положителен ефект върху производството на хормони на щастието. Плодове като ананас, банан, киви и слива са пионери в серотонина . Въпреки това, тъй като всеки плод съдържа захар, той трябва да се консумира ограничено.

Сьомга:syomga

В сьомгата няма нищо, което се счита за една от тайните на щастието в скандинавските страни. Сьомгата съдържа витамини, заредени със серотонин, като триптофан, Омега 3, В12, В6 , аминокиселини и масла. Известно е, че всички те имат положителен ефект върху психичното здраве.

Спанак:spanak 2021

Причината за укрепващия и енергизиращ ефект на спанака върху Попай е интензивният магнезий, който съдържа. Спанакът съдържа и фенилетиламин, който намалява разграждането на моноаминооксидазата, открита в някои антидепресанти . Така че има безспорен положителен ефект върху психичното здраве.

Вода:voda

Разбира се, водата е незаменима за човешкото същество. Особено като се има предвид, че по -голямата част от тялото ни се състои от вода, за човек, който консумира недостатъчно количество вода, е изключително трудно да бъде здрав, камо ли да е щастлив. Въпреки че варира от човек на човек, се препоръчва човек да консумира поне 2 литра вода на ден.

Храни, които трябва да избягвате, за да бъдете щастливи:hrani sladko soleno

Избягването на нещо е също толкова важно, колкото да ядеш нещо, за да бъдеш щастлив, за да освободиш хормона на щастието . Храни като прости въглехидрати, захар, шоколад, сладкиши, бисквити, сладкиши и сладкиши увреждат баланса на кръвната захар в организма и създават ефекти, които директно изострят тревожността и депресията.

Съдържащият кофеин чай, кафе, газирани напитки изострят депресията; алкохолът има особено негативен ефект върху съня; Известно е също, че преработените храни и готовите ястия нарушават телесния баланс и предотвратяват производството на хормони на щастието в човека.

Най -голямото желание на човека от съществуването му, особено в днешно време, е да бъде щастлив. Животът може да постави всеки човек в различни борби, но въпреки това, в нашите ръце е да увеличим производството на хормони на щастието, като обърнем внимание на себе си, какво ядем и какво правим. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *