Диня

Ползите от динята не свършват с броенето!

Динята, един от незаменимите плодове на летния сезон, съдържа витамини А, В и С, както и калий, калций и железни минерали. Динята, която съдържа 93% вода, помага за изхвърляне на пясък от бъбреците и пикочния мехур, прочистване на кръвта, улесняване на храносмилането и работа на червата. Благодарение на обилното си съдържание на ликопен, той помага за отделянето на някои отпадъчни материали с урината, регулира сърдечните функции и кръвното налягане, както и защитния си ефект срещу рака.

Като се има предвид, че динята, чиято родина е Африка, съдържа 26 ккал енергия на 100 грама годни за консумация и има най-ниска енергия сред всички плодове, това означава несправедливост срещу динята да бъде изключена от диетата при диети за отслабване и диабет. Единственото нещо, което трябва да се има предвид при динята, която не съдържа мазнини и холестерол, е количеството и честотата на консумация. Може да се каже, че няма да създаде никакви проблеми, стига да не се яде в прекалено големи количества с едно движение.

Ползи от диня

– Ликопенът предпазва сърцето от възможността за инфаркт.
– Динята съдържа много витамин С и бета каротин, който е ефективен срещу различни видове рак със своите антиоксидантни свойства.
– Високото съдържание на калий, което съдържа, помага за регулиране на сърдечните функции и кръвното налягане.
– Тъй като е добър източник на фибри, той регулира движенията на червата и играе роля в предотвратяването на рак на червата.
– Действа на бъбреците, диуретик е.
– Помага за изливане на камъни в бъбреците и пясък.
– Почиства уреята и уратните соли в бъбреците.
– Помага за намаляване на кръвното налягане и регулиране на бъбречните функции с вещество, наречено кукурбоцитрин, което се съдържа и в динените семки.
– Тъй като не съдържа мазнини и холестерол и е нискокалоричен, има специално място в летните диети.
– Динята е полезна при настинки и увеличава сексуалната сила.
– Придава жизненост, прохлада и освежаване на тялото.
– Също така подпомага развитието на костите.
– Добре е при рак на простатата.
– Премахва загубите на минерали, препоръчва се за тези, които имат недостиг на витамини от група В.
– Това е много подходящ плод за възстановяване на натрий и калий, които се отстраняват от тялото ни в резултат на прекомерно изпотяване през летните месеци. Ето защо натрият и калият са много важни за нашето тяло.
Динята, която е богата на витамини от група В (В1 и В6), която играе много важна роля в производството на енергия в нашето тяло, е и за магнезия, който участва в предаването на нервните импулси към мускулите, имунната система, секрецията на адреналин, производството на кости, предотвратяването на съсирването на кръвта и преноса на кислород към клетките. добър ресурс.
– Има охлаждащ ефект, ефективен е и срещу задух и астма.
– Аргининът, вторична аминокиселина, произведена от организма, позволява да се отстранят от организма токсични вещества като амоняк.
Антиоксидантите в динята намаляват тежестта на астмата.
– Също така е много ефективен срещу рак на дебелото черво, съдови заболявания и ревматоиден артрит!
– Той има характеристиката да предотвратява увреждането на зрителния център на окото (дегенерация на макулата).
-Той не съдържа масло, той допринася значително за производството на енергия. Тъй като е добър източник на фибри, той участва и в регулирането на движенията на червата.

Как и кога трябва да се консумира диня?

За да се възползвате от тези свойства на динята, е необходимо да я консумирате много преди хранене, когато стомахът е празен. Защото, когато се яде след хранене, могат да възникнат храносмилателни затруднения. Динята, която съдържа големи количества фибри, също е с ниско съдържание на калории. Интересното е, че хранителната стойност на динята се крие в кората както много други храни. По тази причина белезникавата част под червената плът трябва да се консумира колкото е възможно повече.

Енергийна Стойност на Диня

26 калории
0,5 гр. протеин
0,3 гр. фибри
0 холестерол
10 mgr. фосфор
7 mgr. калций
8,5 mgr. желязо
320 mgr. калий
590 IU витамин А
180 mgr. Витамин С

Какво е динята плод или зеленчук

Динята попада в категория плодове тоест е към категория плод и е полезна почти за всичко почиства организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *