Какви витамини за деца давате?

Какви витамини за деца давате?

В един идеален свят децата получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят, от здравословна храна. Но това не винаги е така, особено ако детето ви придирчиво яде или има хранителна алергия. Така че може да помислите да им дадете витаминна добавка.

От какви витамини се нуждаят децата?

Отговорът на този въпрос зависи от възрастта, пола, размера, растежа и нивото на активност на вашето дете. Вашият педиатър и регистриран диетолог могат да ви помогнат да определите от кои конкретни витамини се нуждае вашето дете и дали трябва да приема мултивитамини.

Витамин А: Този витамин е необходим за здрава кожа, нормален растеж и зрение, както и за подсилване на имунната система, за да помогне на детето ви да се бори с инфекциите. Този витамин се намира естествено в жълти, оранжеви и зелени плодове и зеленчуци, както и в яйца, мляко, сирене и черен дроб. Дефицитът на този витамин при деца може да доведе до нощна слепота, ксерофталмия и кожни проблеми.

Витамини от група В: Групата от витамини от В се състои от тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин и пантотенова киселина. Тези витамини от група В са необходими за освобождаване на енергия от храната и дават на детето ви „гориво“, за да изпълнява ежедневните си дейности.

Недостигът на тези витамини може да причини умора и летаргия. Това също може да доведе до дефицит на желязо и анемия, състояние, което засяга повече хора по света, отколкото всеки друг здравословен проблем.

Калций: Този минерал помага за изграждането на здрави кости и зъби, докато детето ви расте. Може да се намери естествено в млечни продукти и витамини за деца, както и чрез добавки. Препоръчителният хранителен прием на калций е около 600 IU на ден.

Желязо: Този минерал помага за създаването на червени кръвни клетки и поддържа здравословен метаболизъм. Може да се намери в различни храни, като спанак и боб.

Витамин С: Този витамин подпомага развитието на имунната система и здравето на кожата на вашето дете, както и производството на колаген и съединителна тъкан. Също така е основен компонент на киви, домати и зелени зеленчуци като броколи.

Други важни витамини за децата са витамин D и омега-3 мастни киселини. Те са от съществено значение за образуването на здрави червени кръвни клетки и усвояването на калций.

Вашето дете трябва да получава достатъчно витамин D от излагане на слънце, но ако живеете в район, където не е лесно достъпен, тогава добавките с витамин D са добър начин да гарантирате, че детето ви получава това жизненоважно хранително вещество.

Тези витамини често се включват в ароматизирани сиропи, капки и гуми. Трябва да проверите таблицата с хранителна информация и съставките, за да сте сигурни, че тези витамини са безопасни и ефективни за вашето дете.

Можете също така да говорите с експертите от местната аптека TN за най-добрите витаминни добавки за вашите деца и как те могат да бъдат от полза за вашето семейство. Експертите ще се радват да ви посъветват кои добавки без рецепта са подходящи за вашето дете и могат да препоръчат правилните дози за техните уникални здравословни изисквания.

Витамини за деца 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *