Витамини за деца 2023

Избор на витамин за деца

Повечето деца получават основните си хранителни вещества чрез здравословна диета, но понякога децата може да се нуждаят от витаминни добавки, за да запълнят хранителните пропуски. Например, ако са вегетарианци или вегани, са много придирчиви към яденето или имат определени здравословни проблеми, които влияят на усвояването на хранителните вещества, казва Деби Силбър, MS, RD, интегративен диетолог в Dix Hills, N.Y.

Ако на детето ви липсват някои ключови витамини, можете да изберете мултивитамини или отделни добавки, за да посрещнете нуждите им, съветва педиатричната диетологка Джесика О’Конър, д-р. „Потърсете мултивитамини, които съдържат калций, витамин D и желязо“, казва тя. Също така трябва да е без изкуствени аромати, оцветители и подсладители.

Когато избирате детски витамин, потърсете такъв, на който пише, че е направен специално за деца. Трябва да има възрастов диапазон на етикета и да включва само онези хранителни вещества, които са безопасни за поглъщане от малки деца.

Най-добрите витамини за деца се предлагат в течна форма, за дъвчене и дъвки. Течностите и концентрираните течни капки са подходящи за бебета и малки деца, докато гумите и таблетките са по-подходящи за по-големи деца. Ако избирате дъвки, имайте предвид, че сладостта ще бъде отблъскваща за някои деца.

Витамин д за деца

Витамин D помага за укрепване на костите и функцията на имунната система. Важно е да сте сигурни, че детето ви получава достатъчно витамин D, особено ако кърми или се храни с адаптирано мляко. Те ще се нуждаят от 400 IU витамин D всеки ден, като се започне няколко дни след раждането.

Излагането на слънце е основният начин, по който децата получават витамин D. Прекарването на 15 до 30 минути на ден на слънце с изложена кожа стимулира тялото да произвежда това хранително вещество. Въпреки това, тъй като в наши дни не прекарваме много време на открито, за някои хора може да е трудно да постигнат адекватни нива на това важно хранително вещество.

Поради тази причина е добра идея да дадете на детето си добавка с витамин D, предлага Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство. Това е особено важно за бебета, които са кърмени или хранени с адаптирано мляко и консумират по-малко от 32 унции адаптирано мляко на ден.

Също така е от съществено значение за деца на възраст от 4 до 13 години, тъй като телата им произвеждат повече витамин D от тези на възрастните (8). Американската академия по педиатрия препоръчва на кърмачетата да ядат обогатено мляко и други храни, които съдържат витамин D, като сирене и мазна риба. Ако детето ви не яде тези храни, можете да му дадете добавка с витамин D (поне 400 IU на ден).

Мултивитамини за деца

За да намерите правилния мултивитамин за вашите деца, помислете за следните фактори: съставки, качество и безопасност, дозиране и указания за възрастта.

Един добър мултивитамин за деца включва витамин D, калций и желязо. Също така не трябва да съдържа синтетични аромати, оцветители и захар, които могат да бъдат вредни за малки деца.

Този мултивитамин от Renzo’s се предлага под формата на разтворими таблетки или дъвка и е пълен с 18 ключови хранителни вещества, включително витамин D за поддържане на костите и имунитета, йод за функцията на щитовидната жлеза, B12 за енергия и витамин Е за антиоксидантна подкрепа. Също така е подходящ за вегани и е тестван от трети страни за чистота и ефикасност, така че можете да сте сигурни, че е безопасен за вашите деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *