Важна информация за зеленчуците и плодовете

Реализирайки много проекти, които да допринесат за развитието на информираността за здравословен начин на живот и да просветлят обществото с научна и надеждна информация в областта на храненето и здравето насочва се вниманието към ползите за здравето от консумацията на зеленчуци и плодове. Подчертавайки, че за здраво тяло трябва да се консумират поне пет порции зеленчуци и плодове на ден и това важна информация за зеленчуците и плодовете.plodove i zelenchutsi

Всички видове ядливи части от растенията са събрани под групата зеленчуци и плодове. Тъй като по-голямата част от състава им е вода, те допринасят малко за ежедневните нужди от енергия, мазнини и протеини. Освен това те са богати на фолиева киселина, бета-каротин, който е предшественик на витамин А, витамин Е, С, В2, калций, калий, желязо, магнезий, фибри и други антиоксидантни съединения. Зеленчуците и плодовете подпомагат растежа и развитието и съдържат основни съставки за здравето на кожата и очите. Те осигуряват обновяване на клетките и възстановяване на тъканите. Те предпазват здравето на зъбите и венците. Те са богати на елементи, участващи в производството на кръв. Те са ефективни за развиване на устойчивост срещу болести. Те осигуряват усещане за ситост. Те намаляват риска от затлъстяване и хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, хипертония и някои видове рак поради небалансирано хранене. Те помагат на червата да работят редовно и премахват вредните вещества от тялото.zelenchutsi i plodove

Осигурете разнообразие в консумацията

Консумирайте всички зеленчуци и плодове през техния сезон, когато те са в изобилие и евтини, по отношение на хранителната стойност и икономическата стойност.Тъй като различните зеленчуци съдържат различни хранителни вещества, консумираните през деня зеленчуци трябва да бъдат разнообразни.Опитайте се да консумирате зеленчуци от различни цветове и видове за адекватно и балансирано хранене.- Най-малко две порции от пет порции плодове и зеленчуци, приемани ежедневно, трябва да бъдат зелени листни зеленчуци или цитрусови плодове като портокал, лимон или домат.Тъй като плодовете се различават един от друг по отношение на хранителните елементи и количеството, те трябва да бъдат разнообразени в консумацията си.Обикновено цитрусовите групи и ягодовия витамин С, черешата, черното грозде и черната черница антиоксиданти, плодове като банан и ябълка също са богати на калий.

Как да консумираме зеленчуци и плодов?

1. Предпочитайте да консумирате зеленчуци и плодове сурови. Не белете никакви ядливи черупки, ако трябва да ги обелите, обелете ги възможно най-тънки. Много витамини и минерали се намират във външните листа, черупката или точно под черупката на зеленчуците и плодовете, плътността им е по-малка във вътрешните части. 

2. Пресните зеленчуци първо трябва да се почистят, да се измият обилно под течаща вода, след това да се накълцат и да се готвят с достатъчно вода.

3. Докато зеленчуците се мият, те не трябва да се държат във вода дълго време. По време на задържането някои витамини могат да се разтворят във вода и да доведат до намаляване на хранителната стойност.

4. Зеленчуците трябва да се нарязват непосредствено преди готвене и на големи парчета. По-малко контакт с повърхността намалява загубата на витамин.

5. Зелените листни зеленчуци имат много високо съдържание на вода. Поради тази причина може да се готви без или без вода. Колкото повече вода поставяте в зеленчуковия съд, толкова по-голяма е загубата на витамини. Зеленчуците трябва да се готвят възможно най-скоро и да запазят жизнеността си. Някои витамини като витамини от група В и витамин С лесно се губят с топлина. 

6. Врящата вода на зеленчуците никога не трябва да се излива. Тъй като повечето от водоразтворимите витамини (като С, В2 витамини, фолиева киселина) преминават във водата, хранителната стойност ще бъде загубена твърде много. 

7. С накисване и добро готвене, газообразуващите ефекти на зеленчуците могат да бъдат сведени до минимум.

8. Готварската вода от зеленчуци може да се добавя към супи, ястия и сосове.

9. Когато готвите зеленчуци, никога не трябва да се добавя сода. Докато содата, добавена по време на готвене, придава на зеленчуците по-зелен цвят, тя причинява загуби на някои витамини. 

10. Вместо да пиете сокове от плодове и зеленчуци, да ги консумирате цели и да ядете белените плодове с кората, увеличава консумацията на пулп.

11. В покълналите картофи се увеличава количеството вещество „соланин“, намиращо се близо до кожата и имащо токсичен ефект. Поради тази причина картофите трябва да бъдат защитени от покълване, а прекалено покълналите картофи не трябва да се консумират. Отравянето със соланин се проявява със симптоми като нарушения на храносмилателната система, изпотяване и слабост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *